2 stadsdelen samen brengen

Buitengewone Aanschuiftafel

De Aanschuiftafel
De Aanschuiftafel is een initiatief van de Participatie Keuken en heeft als doel mensen bij elkaar te brengen en te activeren tot het (weer) meedoen in de samenleving. Eten verbindt en het samen eten in de buurt is hierbij de eerste stap. Een Aanschuiftafel is een plek waar je gezellig kunt aanschuiven voor een kleine eigen bijdrage (zelf te bepalen) en samen met buurtgenoten kunt genieten van een heerlijk (3-gangen) diner. Ontmoeten en meedoen staan centraal. Samen en/of voor elkaar te koken, samen tafel te dekken, verhalen en ervaringen met elkaar delen aan tafel. Maar ook het organiseren van culturele activiteiten met bijvoorbeeld bingo, muziek, gezonde voeding en beweging. De Aanschuiftafel is een overkoepelend voor iedereen herkenbaar concept en wordt gerund door de locatie zelf met vrijwilligers uit of rondom de wijk.

Samenwerking
Met de samenwerking tussen de Participatie Keuken, het Haags Verhaal en het Zuiderparktheater worden de verschillende Aanschuiftafels samengebracht en leren mensen uit verschillende stadsdelen elkaar beter kennen via elkaars eetcultuur. Op 16 juni was de try-out met twee Aanschuiftafels. Dit bleek direct een succesformule naar meer verbinding. De koks van de Aanschuiftafels namen de ruim 60 bezoekers mee in hun liefde voor eten, de wijk en haar bewoners. Trots werden zij ondersteund door een aantal vaste gasten van ‘hun Aanschuiftafel’ waarvan velen nog niet eerder in het Zuiderparktheater waren geweest.

Aanschuiftafel bij Betje in Moerwijk
Kawkab heeft Libanon achter zich moeten laten. Daardoor kan ze niet voor haar moeder zorgen, tot haar verdriet. Daarom zorgt ze nu voor de ouderen in haar buurt. Iedere week is ze kok bij de Aanschuiftafel bij Betje in Moerwijk. Kawkab straalt als ze vertelt over eten maken en eten delen. Het liefst brengt ze de hele wereld samen op die manier.

Aanschuiftafel Bokkefort in Loosduinen
Marcella kookt wekelijks bij de Aanschuiftafel Bokkefort in Houtwijk voor de (oudere) gasten. Met weinig middelen, weet ze de lekkerste menu’s op tafel te zetten vanuit een mini-keuken. Ook zij wil mensen verbinden. Ze werkt het liefst met ouderen, maar kan dat niet meer vanwege haar lichamelijke beperkingen. Ze zorgt er ook voor dat de gasten van de Aanschuiftafel niet meer zijn bang voor de jongeren die voor het wijkcentrum chillen. Zij willen dat ze elkaar groeten als ze door het winkelcentrum lopen.

Aan het einde werd er vanuit het publiek gevraagd of dit vaker kon plaatsvinden want hoe mooi is het als er via de Aanschuiftafels verbinding wordt gemaakt tussen de verschillende wijken en stadsdelen.

Er komt dus zeker een vervolg want dit smaakt naar meer…