BBQ vrijwilligers Participatie Keuken

Chef Michiel had met zijn keukenbrigade – ook vrijwilligers – de hele dag gewerkt om voor zo’n vijftig gasten een driegangen bbq menu te maken. Voor en tijdens de maaltijd was er tijd om ervaringen te delen en er was natuurlijk muziek. Omdat de Aanschuiftafels zo sterk groeien in aantal en omvang, vertelde co-founder Mireille over de missie en de ontwikkelingen van de Participatie Keuken en Aanschuiftafel en legde Hospitality trainer Hans uit over zijn methode om hier goed mee om te gaan. Hij zal de coördinatoren van de Aanschuiftafels begeleiden met trainingen over gastvrijheid en over het aansturen van de teams.

Twee stagiairs van de opleiding Voeding en Diëtiek van de Haags Hogeschool sloten hun jaar bij de Participatie Keuken af met de aankondiging van hun Aanschuiftafel maaltijdinspiratieboek. Myra en Michelle schreven onder het motto ‘leer elkaars eetcultuur kennen’ een boek vol met lekkere en gezonde recepten voor de Aanschuiftafels.

Eten verbindt mensen, het brengt ze op een ontspannen manier bij elkaar. Het bestrijdt eenzaamheid, activeert en inspireert. Overal in de stad zijn de maaltijden weer anders. Vaak in een wijkcentrum, soms zelfs in een theater. En het gaat om meer dan de maaltijd alleen. Er wordt van alles omheen georganiseerd. Dat kan een bingo zijn, of muziekoptreden, een jeu de boules wedstrijd, of – even wat serieuzer – een verhaal over leven met dementie. De bezoekers komen soms met tien, soms met wel met z’n zestigen samen aan tafel. De variatie in de Aanschuiftafels in de stad is enorm, en biedt dus heel veel keus voor de bezoekers. Wie mee wil eten kan zich gemakkelijk opgeven via www.deaanschuiftafel.nl.

Ben je ook zo’n enthousiaste aanpakker, en voel je ervoor om mee te helpen met het organiseren van een Aanschuiftafel of andere activiteiten van de Participatie Keuken? Je bent van harte welkom. Als kok, gastvrouw/-heer of in de organisatie. Meld je dan aan bij Eveline (die deze vrijwilligersdag ook fantastisch georganiseerd heeft) via vrijwilligers@departicipatiekeuken.nl

Foto’s gemaakt door Marielle Ernst en Alex de Groot